Extrase din Rapoartele Institutului National de Sanatate Publica


09-09-2010

 

Definitii

1.    Campurile electromagnetice de radiofrecventa (RF) se definesc ca partea spectrului electromagnetic cuprins intre 3 kHz si 300 GHz.  Campurile electromagnetice sunt campuri neionizante, spre deosebire de radiatiile electromagnetice cu frecvente mai mari cum ar fi radiatiile gamma, razele cosmice si razele X care sunt radiatii electromagnetice ionizante. Denumiri alternative: radiatii electromagnetice, campuri electromagnetice, unde electromagnetice, microunde, unde de radiofrecventa.

Campurile electromagnetice (EM) sunt caracterizate prin lungime deAntene Statie unda, prin frecventa si prin perioada. Frecventa este numarul de oscilatii pe secunda si se masoara in Hz. Perioada este durata unei oscilatii complete si se masoara in secunde. Lungimea de unda este distanta pe care o parcurge unda intr-o secunda. Undele electromagnetice se deplaseaza cu viteza luminii. Campurile EM de diferite frecvente interactioneza in mod diferit cu materia vie deci si cu organismul uman. O alta caracteristica a undelor (campurilor) EM este faptul ca aceste unde electromagnetice sunt transportate cu ajutorui unor particule numite cuante sau fotoni. Cuantele sau fotonii care au frecventa mai mare si lungimea de unda mai mica transporta mai multa energie ca cele care au frecventa mai mica si lungimea de unda mai mare.

2.    Radiatiile ionizante sunt unde electromagnetice de frecventa foarte mare (lungimi de unda mici) care transporta suficienta energie per cuanta incat prin interactiunea cu materia vie sa rupa legaturile dintre molecule sau prin interactiunea cu atomul sa rupa un electron din atom, proces numit ionizare. Radiatiile ionizante prin interactiunea cu materia vie creeaza particule incarcate pozitiv si negativ care particule incarcate sunt deosebit de periculoase pentru materia biologica. Din categoria radiatiilor ionizante fac parte razele gamma, razele X, radiatiile cosmice, radiatiile emise de materialele radioactive. 

3.    Campurile neionizante sunt unde electromagnetice in cazul carora cuantele nu au energie
suficienta ca prin interactiune cu materia vie sa rupa legaturile dintre molecule sau sa rupa un electron din atom. Ca urmare campurile neionizante nu pot crea particule incarcate electric. Sursele de campuri electromagnetice artificiale cum ar fi transportul electricitatii prin cabluri, microundele, campurile RF au lungimi de unda suficient de mari si frecvente nu atat de mari si ca urmare cuantele acestor campuri sunt incapabile sa rupa legaturile dintre molecule. Energia radiatiilor neionizante absorbita de sistemul biologic duce la cresterea vibratiilor materiei biologice si este convertita local in caldura, provocand cresteri ale temperaturii tesuturilor de cateva zecimi de grade Celsius. Din categoria radiatiilor neionizante fac parte si radiatiile ultraviolets, radiatiile luminoase si radiatiile infrarosii.

Telefoanele mobile si Statiile de bazaStatie de baza

In prezent, in multe tari, peste jumatate din populatie utilizeaza telefoane mobile. Tendinta este in crestere. La sfarsitul primului trimestru al anului 2006 pe glob existau peste 1,8 miliarde de utilizatori de telefoane mobile, din care 660 de milioane (37%) in Europa. Din cauza cresterii numarului de utilizatori de telefoane mobile au fost instalate un numar din ce in ce mai mare de statii de baza (celule, dotate cu una sau mai multe antene de putere mica) cu ajutorul carora comunica intre ele telefoanele mobile. La inceputul anului 2000 in Regatul Unit al Angliei existau peste 20000 de locatii unde erau instalate antene pentru celulare, in timp ce in US erau peste 82000 de locatii. La inceputul anului 2001 in Austria existau peste 14000 statii de baza de telefonie mobila. Intr-o locatie sunt plasate una sau mai multe antene de comunicare cu telefoanele celulare.

Telefoanele mobile, numite si telefoane celulare, fac parte integrala din telecomunicatiile moderne. In anumite parti din lume aceste telefoane sunt singurele fiabile. Pe de alta parte, telefoanele mobile sunt foarte raspandite pentru ca permit ca oamenii sa poata sa comunice unul cu altul fara a stanjeni libertatea de miscare.

 Probleme asupra sanatatii 

Dat fiind faptul ca exista un numar imens de utilizatori de telefoane mobile, si ca urmare un numar din ce in ce mai mare de antene de telefonie mobila, chiar si un efect advers minor asupra sanatatii poate sa duca la un impact semnificativ asupra sanatatii publice.

Cateva consideratii importante trebuie avute in vedere atunci cand se evalueaza posibilele efecte asupra sanatatii datorate campurilor electromagnetice. Una priveste frecventele cu care opereaza aceste antene. Sistemele obisnuite de comunicare prin telefonie mobila opereaza in benzile de frecventa cuprinse intre 800 -1000 MHz si 1700 - 2000 MHz. Este important sa nu se confunde aceste campuri electromagnetice cu radiatiile ionizante, cum sunt radiatiile gamma sau razele X. Spre deosebire de radiatiile ionizante, campurile electromagnetice nu pot sa provoace fenomene de ionizare sau radioactivitate in organismele vii. Din aceasta cauza campurile electromagnetice se numesc neionizante.

Nivelurile de expunere

Expunerile datorate aparatelor de telefonie mobila difera mult de expunerile datorate statiilor de baza, unde sunt plasate una sau mai multe antene. Statiile de baza (antenele plasate in acele locatii) transmit semnal permanent. Telefonul mobil in functiune transmite energie RF numai in timpul cat se efectueaza convorbirile sau se transmit mesajele, in restul timpului transmite numai semnale intermitent, destul de rar, pentru a mentine legatura cu cea mai apropiata statie de baza (antena de comunicatie). Cu toate acestea, expunerea la camp electromagnetic a unei persoane care utilizeaza un telefon mobil este considerabil mai mare decat expunerea unei persoane care locuieste in preajma unei antene de telefonie mobila, dat fiind faptul ca jumatate din puterea transmisa de telefonul mobil se absoarbe sub forma de caldura in capul persoanei care vorbeste la telefonul mobil.

Telefoanele mobile

Telefoanele mobile sunt transmitatoare de semnale RF de mica putere, puterea emisa fiind in domeniul de 0.2 -0.6 W. Puterea pe care o emit alte tipuri de aparate cum ar fi ,,walkie talkies" este in jur de 10 W, chiar mai mare. Intensitatea campului RF, deci si expunerea RF a utilizatorului, scade rapid cu cresterea distantei fata de aparatul de telefonie mobila. Astfel, expunerea la campuri RF in cazul unui utilizator care vorbeste la telefon cu ajutorul echipamentului ,,hands free" iar telefonul propriu zis se afla la zeci de centimetrii de cap este considerabil mai mic decat in cazul unui utilizator care vorbeste cu aparatul la ureche.

Hands FreeStatiile de baza. Antenele de comunicatie pentru telefonia mobila

Statiile de baza asigura comunicarea intre telefoanele mobile sau intre telefoanele mobile si cele din retelele de telefonie fixa. Aceasta comunicatie se asigura prin transmiterea semnalelor prin intermediul campurilor electromagnetice, iar echipamentul utilizat in acest scop sunt antenele care primesc si emit semnalele de radiofrecventa. Intr-o statie de baza pot fi amplasate mai multe antene de comunicatie. Antenele de comunicatie pentru telefonie mobila au puterea de la cativa watti pana la 100 W si rareori ajung la 300 - 500 W. Se mentioneaza ca 100 W este puterea utilizata de un bec obisnuit. Nivelul puterii transmise de o statie de baza depinde de marimea regiunii acoperite de antenele plasate in statie si de numarul de abonati de telefonie mobila.

O statie de baza pentru telefonia mobila opereaza in general in banda de frecvente 800 - 1000 MHz sau in banda de 1700 - 2000 MHz, in functie de frecventa alocata. Partea inferioara a frecventei alocate este banda in care se primeste semnalul de la telefoanele mobile iar in partea superioara a benzii de frecventa alocate se transmite semnalul catre telefonele mobile. Regiunea acoperita de o antena se numeste ,,celula". Functie de marimea ariei acoperite, celula poate fi macrocelula, microcelula sau picocelula. Macrocelula are raza de la cateva sute de metrii la zeci de kilometri. In zonele urbane foarte populate aria unei celule este mica. Antenele de comunicatie si implicit si statiile de baza de telefonie mobila au capacitate de comunicatie limitata in ce priveste numarul de utilizatori si ca urmare in zonele urbane dens populate celulele o sa aiba arii din ce in ce mai mici. Datorita micsorarii ariei celulelor este nevoie de mai multe antene si de mai multe statii de baza in vederea asigurarii acoperirii cu semnal de nivel corespunzator. Dar din cauza ca dimensiunile celulelor este din ce in ce mai mica, cu toate ca numarul de antene creste, puterea totala transmisa virtual nu creste peste o anumita valoare. Numarul de canale cu care opereaza o statie de baza este variabil, in functie de numarul de utilizatori, de aria acoperita (marimea celulei). Puterea de iesire pentru un canal este maxim 5 -10 W per canal, dar puterea totala a antenei rareori depaseste 100 W.

Antenele plasate in statiile de baza au in mod obisnuit in jur de 20 - 30 cm largime si in jur de 1 m inaltime. Antenele sunt montate la inaltimi intre 15 - 50 m de sol, pe acoperisurile cladirilor mai inalte sau pe turnuri, pe stalpi sau piloni construiti special pentru acest scop, pe dealuri. Campurile emise de aceste antene de mare directivitate sunt de regula foarte inguste pe directia verticala si destul de largi pe directia orizontala pentru a acoperi regiunea celuiei. Aceasta inseamna in jur de 10 grade largimea fasciculului pe directia verticala si in jur de 120 de grade pe orizontala. Din cauza ca pe directia verticala imprastierea semnalului emis este foarte mica - semnalul este foarte ingust, intensitatea campului RF la nivelul soluiui sau la nivelul acoperisului pe care este montata antena, in zona bazei antenei (in zona de sub antena) este foarte mica. Intensitatea campului RF emis de antena, in fata antenei la inceput creste putin (pe directia lobului principal) apoi descreste cu cat ne indepartam de antena.

Antenele sunt astfel construite incat emit practic intreaga putere prin suprafata anterioara a antenei in directia inainte. Aceste antene practic nu radiaza cantitate semnificativa de energie prin suprafata posterioara a antenei si nici spre baza antenei. Ca urmare, nivelurile de energie spre partile claStatie de bazadirii sau inspre interiorul cladirii pe care sunt montate antenele in mod obisnuit sunt foarte mici.

In cazul in care ne aflam in fata antenei, pe directia emiterii fascicolului principal, campurile electric si magnetic, deci si densitatea de putere scad, iar la aproximativ 10 m de antena ajung sub limitele admisibile de normele internationale considerate ca asigurand protectia maxima. Daca ne aflam in spatele antenei, lateral sau sub antena, campurile electric si magnetice, deci si densitatea de putere scad sub limitele admisibile de normele internationale considerate ca asigurand protectia maxima, la distanta de 2 - 3 m de antena. Antenele trebuie plasate astfel incat sa existe un spatiu liber de cel putin 10 m in fata antenei (in directia lobului principal). In cazul antenelor montate pe acoperisurile cladirilor, locul unde sunt plasate antenele trebuie pe cat posibil fie semnalizat corespunzator, fie imprejmuit cu un gard de protectie situat la 2 - 5 m de antena, fie ambele, pentru a nu permite locatarilor, altor persoane sa intre in zona din preajma antenei unde s-ar putea sa existe un nivel al campului RF care sa depaseasca nivelurile admise de reglernentarile nationale si internationale.

Efectele biologice

Efectele biologice sunt raspunsuri masurabile ca urmare a actiunii unui stimul sau ca urmare a unei modificari aparute in mediul inconjurator. Aceste modificari nu sunt in mod necesar nocive sau periculoase pentru sanatate. Organismul uman este un mecanism foarte sofisticat care permite adaptarea si raspunsul optim la multe din influentele care provin din mediu. Evident ca organismul nu dispune de mecanisme compensatorii pentru toate pericolele din mediu. Modificarile ireversibile la care organismul nu poseda reactii adecvate pot sa constituie un pericol pentru sanatate. Efectele adverse asupra sanatatii duc la deteriorarea detectabila (care poate fi pus in evidenta) a sanatatii individului expus. Nu toate efectele biologice duc la efecte adverse asupra sanatatii.

Efecte asupra sanatatii

Campurile RF patrund in tesuturile expuse la diferite adancimi care depind de frecventa campului RF. In cazul frecventelor utilizate de telefonia mobila campurile RF pot patrunde in tesut pana la un centimetru adancime. Energia RF este absorbita de materia vie, de organismul uman si este transformata in caldura. De obicei procesele normale de termoreglare dTelefon Mobilisperseaza caldura produsa de campurile RF. Toate efectele asupra sanatatii ale expunerii la campuri RF sunt in mod evident legate de caldura produsa de aceste campuri. Pana in prezent nu exista studii care sa fi demonstrat cu dovezi stiintifice concludente existenta unor efecte adverse asupra sanatatii daca nivelurile de expunere la campurile RF sunt sub limitele specificate de normele internationale si daca energia campurilor RF care pot interactiona cu tesuturile din organism au niveluri de putere mult prea mici pentru a produce incalzire semnificativa (peste 1 grad Celsius) a tesutului in care sunt absorbite.

Majoritatea studiilor au fost efectuate in conditii oarecum artificiale, experimentale in care expunerile la campuri RF s-au facut pe termen scurt, iar nivelurile de putere a campului RF au fost mult mai mari decat cele utilizate in comunicatia telefonica mobila si au implicat expunerea intregului corp. Odata cu aparitia pe piata a aparatelor de tip ,,talkie-walkie" si a telefoanelor mobile a devenit evident ca exista mult prea putine studii care sa aiba ca obiectiv studierea consecintelor expuneriior localizate la nivelul capului ale campurilor RF.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pentru a raspunde la efectele pe care le pot avea campurile RF asupra sanatatii populatiei, a initiat o actiune de sintetizare a tuturor materialelor publicate continand rezultatele investigatiilor privind efectele biologice si efectele asupra starii de sanatate. Ca urmare au fost inventariate peste 25000 de articole stiintifice publicate in ultimii 30 de ani. In urma studierii, evaluarii si cantaririi dovezilor stiintifice din aceste materiale Organizatia Mondiala a Sanatatii a ajuns la concluzia ca in prezent nu exista dovezi stiintifice care sa confirme vreo consecinta asupra sanatatii datorate expunerii la campuri electromagnetice de joasa frecventa sau de radiofrecventa daca expunerea este sub limita prevazuta de normele Internationale. Cu toate acestea, OMS a recunoscut necesitatea de a face o evaluare mai corecta si mai eficienta a riscului pentru sanatate prezentat de expunerea la aceste campuri RF si a promovat actiuni care sa sustina aceste cercetari.

Efecte generate asupra sanatatii: anumiti indivizi atribuie o multime de simptome difuze expunerii la campuri RF. Aceste siptome ar fi: dureri de cap, anxietate, greata, oboseala si scaderea de libido. Pana in prezent nu exista dovezi si argumente stiintifice care sa sustina legatura directa dintre aceste simptome si expunerea la campurile RF. Multe din aceste probleme de sanatate pot fi datorate zgomotului excesiv, sau altor factori de risc din mediu, in timp ce anxietatea se poate datora prezentei in mediu a noilor tehnologii.

Cancerul: Dovezile stiintifice existente pana in prezent au aratat ca este improbabila producerea sau favorizarea cancerului de catre expunerea la campuri RF de tipul celor utilizate in comunicatiile intre telefoanele mobile si statiile de baza (antenele). Mai multe studii pe animale de laborator au evidentiat ca nu exista dovezi stiintifice care sa argumenteze ca expunerea la campuri RF similare cu cele emise de telefoanele mobile si antenele de telefonie mobila sa fi cauzat sau sa fi favorizat tumorile maligne (cancerele) cerebrate. In timp ce un studiu din 1997 a aratat ca in urma expunerii la campuri RF soarecii modificati genetic (soarecii transgenici) au dezvoltat limfoame in numar mai mare, implicatiile acestui rezultat asupra sanatatii este neclar. In prezent se desfasoara mai multe studii care doresc sa confirme rezultatele studiului anterior si sa stabileasca eventualele implicatii ale acestor rezultate in ce priveste cancerul la oameni. Alte trei studii epidemiologice nu au gasit nici o dovada convingatoare in ceea ce priveste cresterea riscului de aparitie a cancerului sau vreunei imbolnaviri legate de expunerile la campuri RF ca urmare a comunicatiei prin telefonie mobila (datorate atat semnalelor de la antenele de comunicatie cat si datorate telefonului mobil).

Alte riscuri pentru sanatate - hipersensibilitatea electromagnetica si depresia: Oamenii de stiinta au semnalat si alte efecte ale utilizarii telefoanelor mobile asupra organismuiui si anume: modificari in activitatea creierului, modificari ale timpilor de reactie si modificari in structura somnului. Anumiti indivizi se plang de hipersensibilitate la campurile EM. Acestia se plang de intepaturi si dureri, migrene, depresie, letargie, insomnii, cateodata de convulsii si chiar de atacuri epileptice asociate cu expunerea la campuri EM. Sustinerea stintifica prin dovezi a hipersensibilitatii este foarte slaba. Nu exista nici un mecanism biologic care sa explice aceasta hipersensibilitate. Aceste modificari sunt de amploare mica si aparent nu au efect semnificativ asupra sanatatii, fiind de obicei reversibile. In prezent se desfasoara mai multe studii care doresc sa continue aceste rezultate.Celular

Efecte termice: Studiile efectuate pe manechine care au modelat corpul omenesc au aratat ca desi peste jumatate din energia emisa de telefonul mobil se absoarbe in tesuturile din capul utilizatorului, si ca urmare temperatura pielii capului ochilor si straturilor exterioare ale creierului creste usor, aceasta crestere de temperatura a tesuturilor este nesemnificativa pentru a avea vreun efect fiziologic, ramanand sub 0,12 °C.

Conducerea mijloacelor de transport: Toate cercetarile efectuate au aratat in mod clar ca utilizarea telefoanelor mobile (atat tinute in mana cat si cu dispozitivul ,,hands free") in timpul conducerii vehicolului creste riscul de accident de trafic, nu din cauza campurilor RF cat din cauza distragerii atentiei.

Interferenta electromagnetica: Atunci cand telefoanele mobile sunt folosite in apropierea unor dispozitive medicale, cum ar fi protezele cardiace (pacemakers), defibrilatoarele implantabile, protezele auditive este posibila interferenta campului RF in functionarea corecta a dispozitivului medical. Este posibil ca telefoanele mobile sa interfere cu sistemul electronic de navigatie din avioane ceea ce pericliteaza siguranta navigatiei aeriene

Date de masuratori efectuate in Romania - Baza de date a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti  

In InstitutuI de Sanatate Publica Bucuresti s-a alcatuit o baza de date cu peste 250 de masuratori de expunere (densitate de putere) la camp electromagnetic de radiofrecventa produse de statiile de baza de telefonie mobila. Aceste masuratori au fost efectuate in vecinatatea antenelor amplasate pe terasele blocurilor din 7 judete (12 orase), inclusiv in Bucuresti, in perioada 2005 - 2006. Masuratorile au fost efectuate de catre institutii competente, la solicitarea populatiei ingrijorate.

Densitatea de putere a campului RF (W/m2) si procentul din valoarea limita de 2 W/m2 recomandata de normele din Romania, UE si ICNIRP

               
Judet Numar / Procent Minim Q1(25%) Media Medians Q3(75%) Maxim
Bihor 46 0.0000002 0.000008 0.00004 0.000009 0.000009 0.0013
20% 0.00001% 0.0004% 0.002% 0.0005% 0.0005% 0.07%
Bucuresti 43 0.0038 0.0178 0.028 0.025 0.0376 0.0899
19% 0.19% 0.89% 1 .42% 1 .25% 1 .88% 4.49%
Constanta 24 0.0045 0.0093 0.0182 0.0128 0.0047 0.055
11% 0.23% 0.47% 0.91% 0.64% 0.24% 2.75%
Prahova 51 0.0045 0.0045 0.0198 0.0181 0.0225 0.063
22% 0.23% 0.23% 0.99% 0.90% 1.13% 3.15%
Sibiu 5 0.0198 0,0198 0.0201 0.0201 0.0204 0.0207
2% 0.99% 0.99% 1% 1% 1.02% 1 .03%
Timis 49 0.000000004 0.000005 0.0015 0.00007 0.0019 0.0197
22% 0.0000002% 0.0003% 0.07% 0.003% 0.1% 0.98%
Valcea 9 0.0073 0.01 0.019 0.0145 0.0179 0.0595
4% 0.36% 0.5% 0.95% 0.73% 0.89% 2.97%
Total 227 0.000000004 0.00001 0.013 0.0095 0.0202 0.0899
100% 0.0000002% 0,0006% 0.67% 0.48% 1.01% 4.49%Tabelul de mai sus arata rezultatele masuratorilor realizate in 2276 de locatii.  92 % din aceste masuratori au fost efectuate in interior, in timp ce restul de 18 pe terasele cladirilor. Toate densitatiie de putere RF masurate au variat intre < 0.00001 W/m² si 0.0899 W/m², considerabil mai mici comparativ cu normele nationale si internationale.

Toate valorile de densitate de putere de radiofrecventa masurate au fost considerabil mai mici comparativ cu valorile prevazute de normele nationale din Ordinul Ministerului Sanatatii si Familiei nr. 1007/2002, cat fata de valoriie prevazute in Recomandarea UE 519/1999 si cele din standardele ICNIRP. Toate valorile masurate din baza de date au fost sub 5% din valoarea recomandata de normele nationale si internationale mentionate mai sus. Cea mai mare valoare de densitate de camp electromagnetic a fost de 0.09 W/m2, in timp ce valorile limita prevazute de norme pentru campurile de radiofrecventa sunt 2 -10 W/m2 in functie de frecventa. Pe aceasta baza putem sa afirmam ca in cazul populatiei care traieste in apropierea statiilor de baza sansa aparitiei problemelor de sanatate atribuibile expunerii la campurile electromagnetice provenind de la antene este practic nesemnificativa.

Ca urmare, consideram ca plangerile cetatenilor se bazeaza pe faptul ca riscul presupus de prezenta acestor antene este perceput ca fiind mare din cauza ca tehnologia este nefamiliara. Riscul real asupra sanatatii prezentat de aceste antene este unul deosebit de mic, mult mai mic decat cel datorat poluarii sonore, de exemplu.